HomeZonneboilersZonnepanelenWaterbehandelingClimatisatieReferentiesContact
PSJ Solutions, uw partner in alternatieve energie

Waterbehandeling

Home » Waterbehandeling

Hoe werkt een waterverzachter?

Een waterverzachter is niet noodzakelijk. Het stadswater wordt door de drinkwatermaatschappijen voldoende gezuiverd. Er blijft echter heel wat kalk in het water zitten. Schadelijk voor onze gezondheid is dat niet, maar het kan de werking van kranen en huishoudelijke apparaten nadelig beïnvloeden. Om dat tegen te gaan werd de waterverzachter of ­ontharder ontwikkeld die de kalk uit het drinkwater haalt. De meest gebruikte en het efficiëntste systeem werkt met ionenuitwisselende harsen.

Hierbij stroomt het harde water door een tank met kunsthars (monosfere harsen). De kleine harsbolletjes trekken kalk aan en in de plaats daarvan geven ze natriumionen (= zout) af. Zij geven water af met een hardheid van 0° F.

Na een bepaalde tijd moeten de harsbolletjes gespoeld worden (geregenereerd) en wordt er een nieuwe zoutoplossing doorheen het hars gestuurd. Het komt er dus op neer dat kalk aan het water onttrokken wordt en dat zout, zij het in geringe mate, aan het water wordt toegevoegd.

Water ontharders worden gebruikt om water vrij te maken van calcium en magnesium. Dit wordt gedaan door het harde water over een harskolom te laten lopen. Deze hars wisselt de calcium- en magnesiumionen in het water om voor natriumionen. Na een bepaald aantal liter water onthard te hebben, is de hars verzadigd met de calcium- en magnesiumionen.

Dit hars wordt geregenereerd door te spoelen met een zoutoplossing. Tijdens de regeneratie worden de calcium- en magnesiumionen in de hars weer gewisseld met natriumionen. Hierdoor moet elke waterontharder met regeneratiezout gevuld zijn. Het zout is geraffineerd en 99,8 % zuiver.

Meer dan 250 referenties